#Pernah dengar jenis makanan apa saja yang tidak boleh dipanaskan? Iya, jawapannya pasti bayam. Namun tahukah anda, tidak hanya bayam yang tidak boleh dipanaskan. Masih ada beberapa jenis makanan yang tidak boleh dipanaskan....#
#Selain nutrisi yang hilang, ada beberapa alasan lain kenapa makanan ini tidak boleh dipanaskan....#
#jenis Makanan yang Tidak Boleh Dipanaskan....#
#1. Bayam....#
#makanan yang tidak boleh dipanaskan adalah Sayur yang satu ini pasti tidak asing lagi bagi anda ialah Bayam memang tidak boleh dipanaskan berkali kali karana oksidasi yang terjadi pada bayam akan sangat membahayakan tubuh....#
#2. Kentang....#
#Kentang juga hampir sama dengan bayam. Kandungan nutrisi pada kentang akan menghilang jika kentang dipanaskan kembali.Selain itu, jika proses pemanasan terjadi berulang kali risiko oksidasi juga akan terjadi. Keadaan ini justeru akan sangat berbahaya karana kentang itu sendiri akan berubah menjadi beracun....#
#3. cendawan....#
#Jika anda sudah terlanjur memasak cendawan dalam bilangan yang cukup besar, lebih baik anda memakannya dalam keadaan dingin. sebaik- baiknya anda tidak perlu menghangatkan makanan ini kerana kalau anda menghangatkan cendawan yang ada,protein dalam cendawan akan menghilang, bahkan lebih buruk lagi akan menyebabkan masalah pencernaan seperti diare atau perut terasa sakit....#
#4. Ayam....#
#makanan yang tidak boleh dipanaskan juga ialah Ayam. Jika ayam mengalami proses pemanasan yang berulang akan mengakibatkan perubahan komposisi proteinnya. jika anda ingin menghangatkan kembali, lakukan pemanasan pada api kecil dan waktu yang relatif cukup singkat. Dengan cara tersebut dapat meminimalkan rosaknya zat yang terdapat pada daging ayam....#
#5. Telur....#
#Telur akan sangat membahayakan jika dipanaskan secara berulang ulang. Telur yang dimasak dalam keadaan bulat akan lebih berbahaya lagi jika dipanaskan kerana akan membuat telur menjadi beracun....#
#6. daun sup....#
#Sama seperti bayam, daun sup ini juga tidak baik jika dipanaskan secara berulang ulang. daun sup mempunyai kandungan nitrat seperti bayam yang jika dipanaskan akan berubah menjadi asam nitrat . Asam nitrat ini yang berisiko membantu tumbuhnya kanser dan gangguan uptake oksigen oleh hemoglobin....#
#7. Gorengan....#
#Gorengan sebaiknya tidak dipanaskan. Kenapa demikian? Iya, jika anda memanaskan kembali gorengan yang sudah dingin, minyak akan melekat pada gorengan dan meningkatkan kolesterol....#
#8. Santan....#
#Menambahkan santan pada sayur kita memang menambah kelazatannya. Namun tahukah anda, menghangatkan santan berulang ulang kali ini sangat tidak baik. Saat proses pemanasan terjadi berulang ulang, lemak yang terdapat pada santan akan berubah menjadi lemak jahat yang berisiko menimbulkan kolesterol....#
#9. Ubi....#
#Ubi mempunyai kandungan nitrat seperti bayam dan daun sup. Jika terlalu sering dipanaskan, kandungan nitrit ini akan sangat berbahaya bagi tubuh. Sebaiknya segera memakan ubi yang telah dimasak agar manfaat yang diperoleh lebih banyak....#
#10. Brokoli....#
#makanan yang tidak boleh juga ialah Brokoli.mempunyai kandungan vitamin A dan C yang sangat baik untuk tubuh. Memakan brokoli secara rutin dapat membuat tubuh menjadi sangat sihat. Namun brokoli ini mempunyai sifat yang mirip dengan bayam. Brokoli juga mengandung nitrat seperti bayam. Nitrat ini akan berubah menjadi asam nitrat yang membantu tumbuhnya sel karsinogenik jika dipanaskan secara berulang ulang....#
#Segera memakan sayur brokoli yang sudah matang. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum dari brokoli ini, masak brokoli dengan cara dikukus....#
#semua jenis sayuran diatas tadi adalah makanan yang tidak boleh dipanaskan. Jangan kerana alasan untuk berjimat,anda berani mempertaruhkan kesihatan keluarga anda....#
Wednesday, 13 April 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment